//Ημέρα των θαλασσίων αγγειόσπερμων

Ημέρα των θαλασσίων αγγειόσπερμων

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα θαλάσσια φανερόγαμα. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες φυτών στον πλανήτη μας, με σημαντικό οικολογικό ρόλο, που αν και τα συναντάμε σχεδόν σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, λίγα είναι γνωστά για αυτά.

Προστατεύουν τις ακτές από διάβρωση, σταθεροποιούν το ίζημα του πυθμένα, φιλτράρουν τη στήλη του νερού, τόσο από αιωρούμενα σωματίδια όσο και από χημικούς ρύπους. Η δε συνεισφορά τους στη βιοποικιλότητα είναι μοναδική, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 520 είδη! Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ικανότητά τους να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, 35 φορές γρηγορότερα από τα τροπικά δάση, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου!

Μία από τις αποστολές του ΙΝ.ΑΛ.Ε. είναι να παρακολουθεί την κατάσταση των λιβαδιών που σχηματίζουν, να μελετάει τις αποκρίσεις τους σε φυσικές και ανθρωπογενείς πιέσεις και να δρα με σκοπό τη διατήρηση και αποκατάσταση αυτών, καθώς εκτός των άλλων, πολλά εμπορικά αλιεύματα περνούν τα πρώτα στάδια της ζωής τους προστατευμένα ανάμεσα στα φύλλα τους.

 

  

By |2018-12-19T18:56:56+02:001 Μαρτίου, 2018|Νέα & Εκδηλώσεις|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημέρα των θαλασσίων αγγειόσπερμων

About the Author:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς