Η Δρ. Χρυσούλα Γκουμπίλη, Χημικός – Μοριακή Βιολόγος, είναι απόφοιτη του ΑΠΘ (Τμήμα Χημείας) και απέκτησε το Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό της Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (University of Aberdeen), Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία. Στη Διδακτορική της Διατριβή εφάρμοσε διάφορες τεχνικές Μοριακής Γενετικής για τη διατήρηση του Λευκού Καρχαρία (Carcharodon carcharias) και μελέτησε ειδικότερα τη γενετική πληθυσμού του είδους. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο University of Aberdeen-UK, στο University of Southampton and National Oceanography Centre-UK, στο University of Calgary-Canada, στο Instituto Nacional de Pesquisada Amazonia-Brazil) και το University of Salford-UK. Οι ερευνητικές προσπάθειές της έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη μελέτη των ελασμοβράγχιων και ειδών βαθέων υδάτων, ενώ πρωταρχικός στόχος είναι η κατανόηση των εξελικτικών διαδικασιών που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη βιοποικιλότητα τόσο των θαλάσσιων ειδών, όσο και εκείνων των εσωτερικών υδάτων. Αυτό περιλαμβάνει τη διερεύνηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών, φυσικών και ανθρωπογενών, σε διαφορετικά είδη και πληθυσμούς, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα (γενωμική και γενετική).
Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας 2014 – 2020, «Kαινοτομία στην Αλιεία» άρθρο 26 & 44 παρ. 3, καν. 508/2014 «Mελέτη της αναστολής της μελάνωσης των γαρίδων: ανάπτυξη πιλοτικού συστήματος με εφαρμογές στην Ελληνική αλιεία».
Crustacean decapod assemblages associated with Cymodocea nodosa meadows from the north Aegean sea (Eastern Mediterranean Sea).