“Παραγωγή βιοδραστικών πολυσακχαριτών υψηλής προστιθέμενης αξίας από μακροφύκη των Ελληνικών θαλασσών και αξιοποίηση τους στην ανάπτυξη καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων” (BIOALGAFOOD).
Διαρθρωτικό Ταμείο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ
Σκοπός του Έργου
Το έργο σκοπεύει στην ανάπτυξη αειφόρου καλλιέργειας δύο επιλεγμένων ειδών μακροφυκών από την Ελληνική θαλάσσια φυκο-χλωρίδα (ροδοφύκος Chondracanthus teedii και χλωροφύκος Ulva rigida) για την παραγωγή υδροκολλοειδών (κ-καραγενάνες και ουλβάνες, αντίστοιχα) που θα αξιοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την ανάπτυξη νέων ή/και βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων με βιολογική δράση και Ελληνική ταυτότητα, αλλά και ως πηκτικά και πυκνωτικά μέσα που θα βελτιώσουν τη δομή των προϊόντων στα οποία θα προστεθούν.
Κωδικός Έργου
Τ1ΕΔΚ-00232
Κωδικός MIS
5031857
Περίοδος Υλοποίησης
31/7/2018 – 30/12/2022
Επιστημονικά Υπεύθυνος
Δρ Σωτήριος Ορφανίδης
Εταίροι
ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)
CHC – Cretan HerbalChem A.E.
KEFISH – ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του Έργου μελετήθηκαν στο εργαστήριο προσομοίωσης του εργαστηρίου Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝΑΛΕ οι οικοφυσιολογικές αποκρίσεις διαφορετικών φάσεων του κύκλου ζωής του χλωροφύκους Ulva rigida και του ροδοφύκους Chondracanthus teedei. Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκαν οι βέλτιστες και οι οριακές συνθήκες φωτοσύνθεσης και αύξησης στη θερμοκρασία, αλλά και γενικότερα στις κύριες αβιοτικές συνθήκες του παράκτιου περιβάλλοντος, π.χ. ακτινοβολία, θρεπτικά άλατα, βάση των οποίων εξηγήθηκε η εποχικότητά τους, και δημιουργήθηκε πρωτόκολλο καλλιέργειας υπό εντατικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι οι δευτερογενείς μεταβολίτες συντίθενται υπό συνθήκες καταπόνησης (stress), για τον προσδιορισμό των οποίων αξιοποιήθηκε και η σύγχρονη, ταχεία και μη επεμβατική μέθοδος της φθορισμομετρίας χλωροφύλλης-α. Επίσης, στο έργο έγινε δυνατή, για πρώτη φορά, η δημιουργία καλλιέργειας της γαμετοφυτικής φάσης (μονοφυλετικό γαμετόφυτο με κωδικό ΒΟΤ19), δηλαδή της φάσης με την υψηλότερη συγκέντρωση του υδροκολλοειδούς κ-καραγεννάνη, η οποία και πολλαπλασιάστηκε σε ποσότητα ικανοποιητική για μεταφορά από συνεργάτη σε συνθήκες μαζικής καλλιέργειας.
Επικοινωνία
Phone: +30 25940 29039
Fax: +30 25940 22222
Email: sorfanid@inale.gr
Address: Fisheries Research Institute