Τίτλος Έργου
“Καινοτόμος καλλιέργεια του μονοκύτταρου χλωροφύκους Chlorella vulgaris σε «έξυπνο» φωτοβιοαντιδραστήρα με τη χρήση τεχνολογίας μικρο-φυσαλίδων στο πλαίσιο μιας «μπλε κυκλικής οικονομίας” (Smart-BioreAl).
Διαρθρωτικό Ταμείο
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία πρωτοκόλλων καλλιέργειας της Chlorella vulgaris για βέλτιστη αύξηση και παραγωγή των επιθυμητών χημικών συστατικών για την αξιοποίησή τους στις ιχθυοτροφές, στη διατροφή, στα καλλυντικά/φάρμακα και στην παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ, βιοαιθανόλη, υδρογόνο) στο πλαίσιο μιας «μπλε κυκλικής οικονομίας». Η «μπλε κυκλική οικονομία» προσβλέπει στη μεγιστοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων μέσω έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών/μεθόδων/προϊόντων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Έργο σκοπεύει να συμβάλλει:
– Στη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας μικρο-φυσαλίδων CO2 ή άλλων αέριων ρύπων πλούσιων σε CO2 για την αύξηση της ταχύτητας της φωτοσυνθετικής μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε οργανική ύλη, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του φωτοβιοαντιδραστήρα (ΦΒΑ).
– Στη διερεύνηση της αξιοποίησης πόρων που επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως αέριων ρύπων μηχανής εσωτερικής καύσης, δευτερογενώς επεξεργασμένων
λυμάτων βιολογικού καθαρισμού, υφάλμυρων υδάτων κ.λπ. με στόχο τη συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας.
– Στη δημιουργία νέων προϊόντωνΜε αυτό τον τρόπο αναμένεται η αύξηση της ποικιλομορφίας, της αειφορίας και της ποιότητας των πόρων/προϊόντων υδατοκαλλιέργειας μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Κωδικός Έργου
Τ6ΥΒΠ-00494
Κωδικός MIS
5056221
Περίοδος Υλοποίησης
28/02/2020 – 27/02/2023
Επιστημονικά Υπεύθυνος
Δρ Σωτήριος Ορφανίδης
Εταίροι
1. Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» / Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου – Παράρτημα Ξάνθης
2. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
3. Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποτελέσματα
To Έργο διερεύνησε τη φωτοσυνθετική απόδοση και την παραγωγή βιομάζας ενός στελέχους του χλωροφύκους γλυκού νερού Chlorella vulgaris Beijerinck 1890 που καλλιεργήθηκε σε φωτοβιοαντιδραστήρες (ΦΒΑ) χαμηλού κόστους, τοποθετημένους σε θερμοκήπιο, καθώς και την περιεκτικότητα της βιομάζας του μικροφύκους σε φωτοχρωστικές και λιπίδια. Η επιλογή του ημίκλειστου φωτοβιοαντιδραστήρα κεκλιμένου καταρράκτη λεπτής στοιβάδας έγινε προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση της φωτοσυνθετικά ενεργούς ακτινοβολίας, με ελάχιστη μόλυνση, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία μικροφυσαλίδων CO2. Συγκριτικά, χρησιμοποιήθηκε και πλήρως κλειστός ΦΒΑ κεκλιμένου καταρράκτη με άμεση προσθήκη 100% CO2. Διαπιστώθηκε ότι η βιομάζα του στελέχους C. vulgaris είχε υψηλή θρεπτική αξία και οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, μπόρεσε να καλλιεργηθεί αποτελεσματικά σε πλήρως κλειστούς και ημίκλειστους κεκλιμένους ΦΒΑ με μικροφυσαλίδες χρησιμοποιώντας γλυκό νερό και ελαφρώς αλμυρό νερό. Τέλος, το στέλεχος C. vulgaris αυξήθηκε ικανοποιητικά σε αραιωμένα βιομηχανικά απόβλητα και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές βιο-διυλιστηρίου.
Επικοινωνία
Phone: +30 25940 29039
Email: sorfanid@inale.gr
Address: Fisheries Research Institute